ANZ Raranga at Sylvia Park
 

ANZ Raranga at Sylvia Park

Client:
Kiwi Property

Location:
Auckland

Completion:
2017

Size:
11,370m2

Project Value:
$80m

Contact:
Severin Soder

New Zealand’s favourite shopping centre, with its wide selection of retailers complemented by entertainment and dining options, has already become a destination in itself. The addition of the first office building on site supports Sylvia Park’s ambitions to transform into a metropolitan town centre.

A master planning exercise determined the site for the first of several planned office buildings. The building is located close to the mall’s heart, ‘The Cone’, and extends the existing restaurant precinct westward.

Food and beverage operators on ground floor face north and overlook ‘The Grove’, a new landscaped square which forms the entrance to the dining lane. The lobby for the offices has its address on the mall’s ring road.

A side core on the building’s southern facade provides access to large, efficient and flexible floor-plates (on average 1250m²) with only four internal columns. Level one can be directly accessed from the lobby via a spiral stair. On this level, juliet balconies with sliding doors visually connect the workplace to the activity on the square below. A floor to floor height of five metres enables the future expansion of the adjacent retail space.

Levels two to nine are arranged in three vertical villages around north facing atria with inter-floor connections. Optional awning windows allow for naturally ventilated porches.

The building’s envelope transitions from a solid south facade with projecting bay-windows via east/west façades with punched windows and vertical sunshades to a fully glazed north facade with horizontal sunshades – opening up the view to Mount Wellington, the area’s impressive volcanic cone.

MoreLess

The newest addition to the Sylvia Park skyline presents a striking challenge: think again, it says, there’s more going on here than you probably think. The angled lines and boldly contrasting black/white pattern of the Architectus office block speak their commitment to design flair, and to the entrepreneurial confidence of the building’s tenants, and they do it with more than a little wit. 

NZIA Auckland Awards Jury Citation 2019

Client:
Kiwi Property

Location:
Auckland

Completion:
2017

Size:
11,370m2

Project Value:
$80m

Contact:
Severin Soder

Awards

NZIA Auckland Architecture Award – Commercial Architecture 2019
NZIA Auckland Architecture Award – Colour Award 2019
PCNZ Property Industry Excellence Award – Commercial Office 2019